Nieuwscase

Wat is linkbuilding en waarom is het zo belangrijk?

SEO
11 juli '22
blogpost over het belang van goede linkbuilding

Wat is linkbuilding en waarom is het zo belangrijk?

Kort gezegd is de betekenis van linkbuilding het actief vergaren van relevante links van andere websites naar jouw website. Linkbuilding is een methode die wordt ingezet om hogere posities op belangrijke zoekwoorden in zoekmachines als Google te verkrijgen. Deze hogere posities leiden tot meer verkeer naar jouw website. Hoe hoger de autoriteit van de website waar je een link scoort hoe meer waarde deze link doorgeeft aan jouw website. De sterkste links die je kunt scoren zijn links vanaf bijvoorbeeld nieuwswebsites of goed bezochte blogs. Deze websites hebben vaak een hoge autoriteit en geven daarmee de waarde van jouw website een flinke boost.

Is linkbuilding nog nodig in 2022?

Jazeker, Backlinks die naar jouw website zijn gelegd door derden, zijn voor zoekmachines een teken dat anderen jouw website de moeite waard vinden om naar te linken. Google ziet dat als een positief punt. Des te meer sites naar jouw website linken, hoe meer ‘pluspunten’ dat voor de website zijn. Nog beter is het als je website een link krijgt van een site met een hoge ranking in een zoekmachine, zoals Wikipedia.

Het aantal inkomende links is belangrijk, maar nog meer de autoriteit van de websites waar de link vandaan komt. Hoe betrouwbaarder de website is waarvan jij de link krijgt, hoe hoger Google jouw website ook inschat als betrouwbare bron van informatie. Op die manier kan linkbuilden bijdragen tot het hoger eindigen in de zoekresultaten en zou het onderdeel moeten zijn van een goede SEO-strategie in 2022.

waarom linkbuilding zo belangrijk is in 2022

Hoe moet je linkbuilden?

Linkbuilden kan nog steeds door het plaatsen van links op startpagina’s, links te ruilen met andere websites of links te kopen. Er wordt vaak geroepen dat Google dit afstraft met penalty’s. Wees er wel voorzichtig mee, want het kan gebeuren.

Er zijn linkbuilding bureaus die je kunt inhuren die je linkprofiel kunnen helpen uitbreiden. In principe is daar niks mis mee. De betere kennen de ins en outs van linkbuilding, wat je beter wel en niet kunt doen. Vraag er eventueel naar op welke manieren ze gebruiken.

Een goed, natuurlijk linkprofiel opbouwen kost tijd en investering in een goede website. Dat krijg je niet door wat linkjes op een startpagina te plaatsen, wat overigens ook niet altijd meer gratis is. Google kan in principe niet zien of er voor een link betaald is. Wel kunnen ze opmerken of een website een onnatuurlijk linkprofiel heeft. Een onnatuurlijk linkprofiel is bijvoorbeeld een linkprofiel dat extreem snel wordt opgebouwd, bestaat uit veel backlinks vanaf niet relevante websites en/of veel links van websites met een lage ranking.

Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit een mix van allerlei soorten backlinks. Daar kunnen best een paar startpagina links tussen staan of een keer een link van een onderlinge linkruil met een andere website, maar overdrijf dit niet. Let ook op of de links van een relevante site komen. Als je een webshop met dameskleding hebt, zal een link afkomstig van een dierentuin niet veel voor je doen. Zoals eerder aangegeven is de ranking van de site waar de link van afkomstig is ook van belang. Eén link van een site met een goede domeinrating zoals Reddit.com kan net zoveel voor je doen als bijvoorbeeld 5 links van websites een lage domeinrating.

Intern linken valt ook onder linkbuilding en wordt wel eens vergeten. Goede interne verwijzingen helpt Google de structuur en inhoud van je website sneller en beter te begrijpen en dat is weer een pluspunt voor je ranking.

Lijkt een online marketing traineeship jou nu de perfecte volgende stap in jouw carrière?

Bekijk hier het traineeship van Leaped of neem contact op met ons om jouw mogelijkheden te bespreken.

Mis jij iemand binnen jouw bedrijf die deze werkzaamheden voor je uitvoert? Neem dan contact met ons op!